«Schi pentru România», doar pe hârtie. Varianta Cluj: acordat 6 milioane, retras ulterior 4, pentru ca la final să se aloce 150.000 de lei

«Schi pentru România», doar pe hârtie. Varianta Cluj: acordat 6 milioane, retras ulterior 4, pentru ca la final să se aloce 150.000 de lei
Publicat: 22/05/2014, 16:38
Actualizat: 08/02/2019, 08:07

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instituția și comune din zona de munte a județului, precum Băișoara, „au acum de suferit” în urma proiectului „Schi pentru România”, „pentru care ba s-au alocat bani, ba s-au retras”.

„La nivelul județului Cluj, «Schi pentru România» a rămas, din păcate, numai pe hârtie, deoarece a fost considerat de la bun început ca o afacere a PDL și a Elenei Udrea, de sifonare a banilor publici”, a susținut Uioreanu.

Potrivit acestuia, programul prevedea construirea în comuna Băișoara, condusă de un primar PDL, a unei piste de schi, cu diverse dotări, pentru care s-au alocat, printr-o Hotărâre de Guvern din 2009, peste 6 milioane de lei, din care, ulterior, s-au retras 4 milioane, pentru ca, în final, să se aloce doar 150.000 de lei.

„Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au fost la CJ Cluj în noiembrie 2013. Așa am aflat și noi că, din tot proiectul, s-a realizat doar 35 la sută dintr-o parcare auto, nici pistă de schi, nici telescaun, nici alte dotări. Cei care au realizat proiectul nu au fost în stare să scoată suprafețele de pădure necesare amenajării pistei din fondul forestier”, a spus președintele CJ Cluj.

La rândul său, primarul comunei Băișoara, Minodora Luca (PDL), a declarat că inspectorii Corpului de Control al Guvernului nu au găsit nereguli la primăria pe care o conduce.

„La Primăria Băișoara nu s-au descoperit nereguli. Nu am primit bani de la Guvern, s-au retras. În final s-au dat doar 150.000 de lei, foarte puțin, și s-au mai cheltuit bani pentru proiecte. Cred că proiectul ar trebui reactualizat și finalizat, de această guvernare sau de alta”, a spus Luca.

Ea a menționat că pentru proiectul pârtiei de schi din Băișoara era prevăzută o suprafață de trei hectare.

Guvernul a sesizat organele de urmărire penală pentru nereguli identificate la mai multe autorități locale în derularea proiectelor din cadrul programului „Schi pentru România”, în perioada 2009-2013, coordonat de Ministerul Turismului și Ministerul Dezvoltării Regionale, inspectorii guvernamentali insistând asupra neregulilor din perioada 2009-2010.

Neregulile au fost identificate de Corpul de Control la Autoritatea Națională pentru Turism și la un eșantion de administrații locale, respectiv la Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Cluj, consiliile locale din Vulcan, Petroșani, Cavnic, Borșa, Predeal, Borsec și Azuga.

Inspectorii acuză că au fost alocate fonduri fără clarificarea situației juridice a terenurilor, achiziționate echipamente neîncorporate în obiective, plătite echipamente neidentificate la fața locului, schimbată destinația fondurilor de către unele autorități locale, atribuite ilegal contracte, interpunerea nejustificată a unor societăți în achiziționarea de echipamente cu scopul de a majora prețul de livrare și a obține mai mulți bani din buget, recepția lucrărilor cu date nereale, precum și administrarea defectuoasă a domeniului schiabil.

În document se arată că autoritățile locale verificate au utilizat, în 2009-2013, 143,4 milioane lei de la bugetul de stat și 12,3 milioane lei din bugetul local pentru aceste proiecte, fără însă ca Ministerul Turismului și Ministerului Dezvoltării să fie elaborat prevederi riguroase privind transferul banilor din buget către administrația locală, sumele fiind distribuite prin ordin de ministru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială